9 tips voor een duurzame babykamer

Een duurzame babyuitzet | 9 tips voor een duurzame babykamer

Dromend over hoe het is als je hier straks met je baby zit heb je vast al veel ideeën over hoe die kamer eruit moet komen te zien.  Maar naast de kleuren en de verschillende meubels die je erin wilt plaatsen, is het ook belangrijk om te kijken naar waar deze producten allemaal van gemaakt zijn. Veel producten bevatten gevaarlijke giftige stoffen en zeker in een babykamer is dit natuurlijk totaal niet wenselijk.  
 
 
9 Tips voor een duurzame babykamer
 
Wij geven je 9 tips om er een duurzame babykamer van te maken!

 1. Tijdloos
  Kindjes groeien snel en in het kader van duurzaamheid wil je niet elk jaar een totale make-over. Kies behang uit dat ook voor een kleuterkamer leuk is.  Wil je de babykamer in de toekomst wellicht voor een tweede baby gebruiken? Dan is een babykamer in neutrale kleuren een goed idee. 
 
 1. Groeit met je kindje mee
  Er zijn veel meubels te krijgen die ontworpen zijn om met je kindje mee te groeien. Een commode die later als (lade)kast dient is erg handig én duurzaam. Bijvoorbeeld met een afneembaar bovenstuk voor het verschoonkussen. 
  Een ledikant die met je baby mee kan groeien. Een bed dat je als ledikant kan gebruiken en die gewoon met je mee kan groeien is natuurlijk ideaal. 
   
 2. Eigen kamer of samen slapen?
  Ben je van plan om je baby bij jou op de kamer te laten slapen? Dan kan het veel praktischer zijn een commode op jullie slaapkamer te plaatsen. Wellicht heb je de babykamer dan nog helemaal niet nodig. Creeër dan een fijn plekje voor jou en je baby op jullie kamer.
   
 3. Kijk bewust naar de materialen
  Let goed op de materialen waar de producten die je de babykamer inbrengt van gemaakt zijn. Meubels bevatten veel VOC`s, maar ook verf, behang, gordijnen, vloerkleden en bedlinnen kunnen chemische stoffen bevatten. Probeer deze zoveel mogelijk te vermijden. 
   
 4. Tweedehands
  Zelfs als je een hele specifieke stijl hebt kan je veel dingen tweedehands vinden. Een aantal babyitems zijn nu eenmaal maar voor een korte tijd te gebruiken, zoals een wieg of co-sleeper. Kijk op Marktplaats en vraag rond bij vrienden die al een kindje hebben of ze nog spullen hebben die jij mag lenen. 
   
 5. Huren
  Er zijn hele leuke bedrijfjes die meubels verhuren. Een co-sleeper kan je bijvoorbeeld ook huren, zeker als je nog niet weet of je dit écht gaat gebruiken kan huren een duurzame optie zijn.
   
 6. Wat heb je écht nodig?
  Als je je eerste kindje verwacht, weet je vaak nog niet wat je te wachten staat en welke producten je gaat gebruiken. Een co-sleeper, ledikant, de voedingsstoel, een voedingskussen, een draagdoek....Er is zo veel te krijgen, maar vaak ook snel. Binnen 48 uur kan je bijna aan alle producten komen, dus alles waar je over twijfelt kan je ook aanschaffen op het moment dat je het écht mist. 
   
 7. Duurzaam speelgoed
  Houten speelgoed gaat lang mee, bevat vaak geen schadelijke stoffen en staan ook nog eens mooi in het interieur. 
   
 8. Denk ook aan de luiers en verzorgingsproducten.
  Gangbare luiers bevatten veel chemische stoffen, zijn enorm milieubelastend en zijn gemakkelijk te vervangen. Biologisch afbreekbare of wasbare luiers zijn tegenwoordig alom te verkrijgen en helemaal niet zo lastig of vies zoals vaak gedacht wordt.  
  Ook badschuim, bodylotion en andere verzorgingsproducten bevatten vaak nog schadelijke stoffen. Maar gelukkig zijn er ook hiervan al vele merken die natuurlijke ingrediënten gebruiken, zoals Naïf.
 
Ik hoop dat je wat aan de tips hebt om voor je écht aan de slag gaat in de babykamer, nog even goed na te denken over de keuzes die je allemaal te maken hebt!
 
 
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter