Duurzame feestdagen met kinderen

De tijd dat de sint in het land is en de kerstboom fonkelt in de woonkamer draait vaak om veel cadeau`s. Dat kan best wel eens in gaan op je (minimalistische) levensstijl. 


Ik geef je 5 tips om het deze feestdagen wat duurzamer aan te pakken.

Tip 1: Minder
Om maar gelijk het grootste taboe rond de feestdagen hier te benoemen, minder cadeau`s!
Hoe groot of klein je budget ook is, ik geloof niet dat Sinterklaas leuker of feestelijker wordt als er elke dag een schoentje wordt gezet. Ook de zak met cadeau`s vind ik zelf nogal overdreven. 
Vaak gaat het op pakjesavond alleen om het uitpakken van de cadeau`s en is er niet eens tijd om met de gekregen schatten te spelen. Probeer het dit jaar eens met minder. Minder grote cadeaus, minder dure cadeau`s of gewoon minder cadeau`s. 

Tip 2: Tweedehands
Het ligt erg voor de hand, maar toch zie ik nog vaak een soort van schaamte terug als mensen tweedehands spullen cadeau willen geven. "Nu hebben ze toch niet door dat het allemaal niet nieuw is" is een uitspraak die ik vaak terug zie. En dat klopt, jonge kinderen hebben dat inderdaad niet door. Maar moet je daarom stoppen met tweedehands cadeau`s zodra de kinderen dit besef wel hebben? Juist daar ligt een kans om door te pakken en de kinderen uit te leggen dat nieuw niet altijd beter is. Zeker rond de tijd van sinterklaas en kerst en dat er vaak toch een hoop spullen het huis in komen is het wellicht een goed idee om hier bewust met je kind(eren) mee om te gaan. Zoek het speelgoed uit waar niet mee gespeeld wordt, dit kan worden doorgegeven aan andere kinderen. En jouw kind kan dus ook cadeautjes verwachten waarmee al gespeeld is door andere kinderen.
 
Tip 3: Iets lekkers
Vul de schoentjes met (zelfgebakken) pepernoten, kruidnoten, mandarijntjes of ander etenswaar. Stop er een tekening bij die ze in kunnen kleuren, een leuk gedichtje of verhaaltje en het cadeau is compleet. 

Tips 4: Duurzaam speelgoed
Alleen omdat speelgoed van hout is gemaakt, maakt het nog geen duurzaam cadeau. Geef speelgoed waarvan je denkt dat je kinderen hier een lange tijd mee kunnen spelen. Houten dieren, een poppenhuis, auto`s of een trampoline in de tuin. Vaak zijn deze cadeau`s duurder, maar maak een bewuste keuze in welke spullen je je huis in haalt. Speelgoed opsplitsen in verschillende cadeau`s is vaak een goed idee om duurder speelgoed te kunnen betalen.
 
Ben je bijvoorbeeld van plan een grote treinbaan te geven op 5 december of met kerst? Wellicht kan je alvast een paar treinbaan onderdelen in de schoen stoppen. Of bij een poppenhuis wellicht alvast een poppetje of wat meubels. Zo leef je toe naar het "grote" cadeau en hoef je geen ander speelgoed te kopen.  En het leuke is dat je daardoor misschien ook net wat meer budget hebt voor dit cadeau en het een stuk completer kan geven zonder je budget te overschrijden.

Tip 5: DIY
Maak zelf een cadeau. Een poppenhuis, een parkeergarage, een knuffel of pop. Ook leuk is een bouwpakket of een kant en klaar bakpakket te geven. Zorg dat je op die dag of de dag erna tijd hebt om aan de slag te gaan en bouw/bak/naai het cadeau van je kind samen! 


Dit werkt voor ons gezin en past bij onze levensstijl. Ik hoop dat je wat inspiratie haalt uit de tips en wellicht zorgt voor nieuwe ideeën voor jouw gezin.

Wat doe jij om de feestdagen waar duurzamer te maken?
 
Duurzame feestdagen met kinderen
 
Stephanie
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter